top of page
Caută
olarulauraelena

Cotet mobil sau cotet fix ?

Ca orice alta decizie exista avantaje si dezavantaje pe care fiecare trebuie sa le evalueze personal si sa aleaga ce i se potriveste mai bine.

Voi incepe prin a spune ca noi detinem ambele modele si nu am renunta nici la varianta fixa, nici la cea mobila. Dar dupa 5 ani de utilizare as spune ca ramanem la un singur cotet fix si vom continua sa proiectam doar cotete mobile.

De ce ?

Un cotet mobil ofera anumite avantaje care usureaza atat munca de intretinere a pasarilor cat si sanatatea solului in gradina. Lista de avantaje e destul de lunga:

  1. Mutat saptamanal, (in functie de numarul pasarilor si capacitatea cotetului se poate muta si o data/2 saptamani), are marele avantaj ca nu va acumula miros nedorit in acel spatiu. Iar curatenia in spatiul exterior nu este necesara. Gainatul se va incorpora si dezintegra rapid in sol, imbunatatind si pregatind solul pentru urmatorul sezon agricol.

  2. Mutarea lui periodica nu va da timp rozatoarelor sa isi faca galerii in apropierea pasarilor iar daca cotetul este pe piloni cu atat mai putin.

  3. Pasarile curata buruienile si vegetatia nedorita din spatiul gradinii, consumand si din larvele, insectele daunatoare care au hibernat in sol. Mai eficienta decat rotatia culturilor este rotatia culturi - pasari.

  4. Hrana sanatoasa pentru pasari. Pasarile consuma si altceva decat cereale. Pe langa vegetatie, ele scurma si cauta in pamant insecte si gandaci bogati in proteine si omega 3. Accesul la soare genereaza cantitati optime de vitamina D atat in oua cat si in carne. Si nu in ultimul rand, o alimentatie diversificata va oferii pasarilor sanatate pe termen lung. Consumatorul devine tot mai informat in privinta calitatii pasarilor pasunate si pretul oualor/carnii este net superior.

  5. Imbunatesc sanatatea solului. Gainatul pasarilor este bogat in nitrogen si alte elemente iar faptul ca ele scurma si il imprastie uniform pe sol nu necesita nici o alta actiune din partea beneficiarului.

  6. Protejeaza pasarile de pradatori. Pasarile pot fi lasate si libere in gradina dar vor strica din culturile sezonului si in acelasi timp vor fi expuse la diferiti pradatori. In plus, puii care nu au inca sistemul imunitar complet dezvoltat, in lipsa unei protectii pe toate laturile vor fi expusi la diversi agenti patogeni adusi de pasarile salbatice. Pana la 2-3 luni e recomandat sa-i protejati, oprind accesul pasarilor salbatice (vrabii/porumbei/cotofene) la hrana si apa lor.

  7. Pentru a fi usor de mutat, cotetele mobile sunt in general mici. Dar asta nu inseamna neaparat un dezavantaj. Pasarile intra in cotet doar sa doarma si sa oua. Pentru ca pasarile nu vad pe timp de noapte, atingerea altor gaini le va da un sentiment de securitate. Veti constata ca ele obisnuiesc sa se ingramadeasca toate in acelasi loc (deobicei cat mai sus si pe stinghii), lasand mare parte din spatiul cotetului, neutilizat. Un cotet mic va acumula caldura mai usor pe timp de iarna. Vara, in schimb, mobilitatea lui ii ofera marele avantaj de a putea fi mutat oricand la umbra unui pom. Spatiile de ventilare sunt de asemenea importante.

  8. Curatenia unui cotet mobil este usor de realizat. Cu un sertar de colectare gainat, schimbat si spalat saptamanal va reduce sansa de inmultire necontrolata a paduchilor. Cotetul poate fi mutat, usor inclinat si spalat cu jet abundent de apa. Acoperisul pe balamale va oferi acces in orice colt al spatiului intern.

  9. Chiar daca atat cotetul cat si tarcul sunt de inaltime joasa, inaltime suficienta pentru pasari dar insuficienta pentru inaltimea beneficiarului, exista solutii de hrana si apa care nu necesita accesul la interior. Atat hrana cat si apa pot fi completate de la exterior. Un alt avantaj al acestui sistem este ca pasarile nu pot contamina/murdari nici apa, nici hrana. Constructia unui tarc/cotet de inaltime joasa se traduce si prin reducerea costului de manufacturare. Mai putine materiale si mai usor pentru a fi mutat.

Unicul dezavantaj al cotetelor mobile ar fi ca nu este la fel de solid/mare ca un cotet fix. Pentru cei ce locuiesc in zone frecvent vizitate de vulpi si alti pradatori, recomandarea este ca un eventual cotet mobil sa fie mutat in jurul zonei locuite si investit mai mult in rezistenta tarcului (plase zincate groase). Cainii lasati liberi zi/noapte pot ajuta imens.



Cotetele mobile sau asa numitele "chicken tractor" nu sunt o inventie personala. Ele sunt utilizate de multi ani doar ca de la an la an capata tot mai multa popularitate in lume.



Bình luận


371858382_10230168557867176_7720867826422292403_n.jpg

Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page