top of page
Caută
olarulauraelena

Creșterea bobocilor de rata in primele 3 săptămâni de viata

Anul trecut am crescut găini de oua dar anul acesta a revenit rândul ratelor. Ratele sunt pasările mele favorite si e o placere sa fii parte in evoluția lor. Daca reusiti sa gasiti solutii pentru curatarea facila a spatiului, atunci vor deveni si pasarile voastre favorite.

Noi am reusit ! Cu o podea usor de curatat si dintr-un material rezistent, nimic nu e mai simplu.



Am pornit incubatorul la jumătatea lui aprilie si in luna mai, când căldura se instalează, am avut bobocei de rata. Evit sa scot in luni friguroase pentru a nu fi constrânsa sa-i cresc la interior, departe de mediu lor natural. Rata este predominant erbivora si atunci când nu are iarba la dispoziție de care sa tragă, se ciugulește de pene.

Noaptea am continuat sa le aduc in casa pana la vârsta de 3 săptămâni, dar ziua au avut liber la soare, apa si iarba.


Cum au avut acces la mediu natural fără sa fie puse in pericol de pisicile si câinii ce guvernează curtea ?


Un coteț cu podeaua si podul detașabile pe care l-au folosit ca spațiu de zi in primele 3 săptămâni. Asta înseamna ca ziua nu au avut podea si au stat direct pe iarba iar ca acoperiș au avut doua variante usor de instalat datorita balamalelor speciale:

1. O plasa de protecție prin care a pătruns soarele dar a făcut imposibil accesul pisicilor sau al coțofenelor.

2. Placa trasnparenta, pentru zile ploioase, inlocuia foarte usor acoperisul de plasa daca era cazul. Toate detaliile de constructie pot fi gasite in cele 11 pagini pdf:



Cotețul a fost proiectat la dimensiuni care sa permita mutarea lui in orice spatiu. Ca spațiu de zi a fost mai mult decât suficient pentru cele 15 rățuște pana la vârsta de 3 săptămâni.


Rățuștele nu sunt pretențioase la hrana dar in schimb sunt capricioase daca nu au apa proaspăta/curata. Le-am instalat o adăpătoare cu doua cupe gravitaționale si am așezat sub ea un grătar pentru a nu le permite să facă noroi, pe care ulterior sa-l bage in cupe.


Cușca era mutata pe măsura ce ele consumau iarba de sub ea. Având doua mânere era ușor de tras pe iarba in sistem sanie. Se pot monta si roti. In prima săptămâna o mutam rar, ulterior, pe măsura ce au crescut trebuia mutata mai des si datorita mizeriei lăsate cat si a necesarului de iarba.


Rățuștele au evoluat foarte bine, sănătoase si voioase, fără sa se îmbolnăvească si cu toate penele la locul lor :).




Detalii, cote, dimensiuni, unghiuri si pasi de executie, toate pot fi gasite aici:




Comments


371858382_10230168557867176_7720867826422292403_n.jpg

Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page